Ga naar inhoud

Meer dan driekwart lokale DAB+-netten al in de lucht


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Meer dan driekwart lokale DAB+-netten al in de lucht

DAB

De uitrol van de 22 lokale DAB+-netten vordert gestaag. Tweeënhalve maand na de eerste vergunningsverlening is meer dan driekwart van deze netwerken al in gebruik. De afgelopen maand zijn er maar liefst zeven netwerken in de lucht gebracht.

Meer dan driekwart lokale DAB+-netten al in de luchtDaarmee ligt de uitrol van de lokale DAB+-netwerken op flink koers en lijkt het erop dat de periode van zes maanden waarbinnen een netwerk in de lucht moet worden gebracht, door alle partijen gehaald gaat worden.

Alkmaar
Afgelopen vrijdag is het netwerk voor de gemeente Alkmaar in de lucht gebracht. Vanuit Heiloo wordt uitgezonden op kanaal 7B. Momenteel is Coastline de enige zender die hierop te ontvangen is. Het radiostation uit Den Helder is hierdoor in een groot deel van de kop van Noord-Holland op DAB+ te ontvangen.

Naast het netwerk voor de gemeente Alkmaar maakt Coastline namelijk ook gebruik van het netwerk voor de Noordkop op kanaal 8C. Op dit netwerk is onlangs ook de lokale omroep Noordkop Centraal voor de gemeenten Schagen en Hollands Kroon van start gegaan.

Apeldoorn
Begin deze maand heeft ook de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen lokale radio via digitale etherradio. Op kanaal 5A zijn de lokale omroepen Radio Apeldoorn en Deventer Radio te ontvangen, alsmede de commerciële stations Salland 747 en Loostad Radio.

Meer dan driekwart lokale DAB+-netten al in de lucht

Lelystad
Iets noodwestelijker is ook het netwerk voor de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde in de lucht gebracht. Vanuit Lelystad zijn op kanaal 6A de commerciële zenders Easy Traxx en Oldies Radio te beluisteren.

Daarnaast is ook het reeds eerder aangekondigde netwerk voor de Noordoostpolder in gebruik genomen.

Wormer
Eind mei werd aan de noordkant van Amsterdam een nieuw lokaal netwerk in de lucht gebracht. Vanuit Wormer zijn op kanaal 11B vier commerciële zenders te ontvangen: Easy Traxx, Oldies Radio, Urban Traxx en Decibel962, niet te verwarren met de andere Decibel die op FM en het bovenregionale DAB+-netwerk (8A) te ontvangen is.

Eindhoven
De eerste niet-Nederlandstalige radiozender is inmiddels ook van start gegaan via lokale DAB+. In de regio Eindhoven is de Engelstalige zender Radio4Brainport gestart op DAB+. Uitgezonden wordt op kanaal 7B. Daarnaast zijn de lokale omroepen Studio 040 en Glow FM van de partij.

Delft / Vlaardingen
Ten noordwesten van Rotterdam is het tweede lokale DAB+-netwerk met twee gesynchroniseerde zenders in gebruik genomen. Nadat Haarlem/Zandvoort in april al de primeur had, worden nu de gemeenten Delft, Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland bedient vanuit Vlaardingen en Delft op kanaal 9B.

Op dit netwerk zijn de lokale omroepen Stadsradio Delft en Omroep Vlaardingen te ontvangen, de ziekenomroep ZOS Radio en de commerciële zenders Beat FM, XXL Radio, Wereldstad en Flakkee Nieuws.

Overigens is er in de regio Delft momenteel minder goede ontvangst van dit netwerk door blikseminslag afgelopen weekend.

Verwacht wordt dat de komende weken meer lokale DAB+-netwerken in de lucht gebracht worden. Van enkele vergunninghouders komt het bericht dat het wachten is op bestelde onderdelen en dat het licht op groen gaat zodra deze binnen zijn. [Radio.NL]
Foto’s: Coastline en Radio.NL

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.