Ga naar inhoud

‘Facebook moet gebruikers compenseren voor het schenden van hun privacy’


tokoroko

Aanbevolen Berichten

‘Facebook moet gebruikers compenseren voor het schenden van hun privacy’

Facebook-4-430x400.jpg

Facebook moet gebruikers in Nederland compenseren voor het schenden van hun privacy. Dat vinden de Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS). De partijen hebben Stichting Facebook gedagvaard. ‘Gedupeerden’ kunnen zich bij de zaak aansluiten.

Beide partijen verwijten Facebook dat het jarenlang privégegevens van gebruikers en hun Facebookvrienden verzamelde en deze zonder toestemming aan derden leverde. Daarbij gaat het om gegevens als het geslacht, leeftijd en woonplaats, maar ook informatie over Facebookvrienden en het surfgedrag buiten het platform.

Ook werden Facebook-gebruikers volgens beide organisaties misleid: het platform beloofde ten onrechte dat het gebruik altijd gratis zou zijn, terwijl gebruikers in feite ‘betaalden’ met hun gegevens. Zo ‘verrijkte’ Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers.

Facebook heeft al meerdere boetes gekregen wegens privacyschending, onder meer van de Amerikaanse Federal Trade Commission wegens het dataschandaal rond marketingbedrijf Cambridge Analytica.

Een financiële compensatie wil overigens niet zeggen dat Facebook op dezelfde voet verder kan gaan, waarschuwt de Consumentenbond. ‘Er moet een einde komen aan dit soort privacyschendingen. En Facebook moet voortaan glashelder zijn in zijn communicatie naar gebruikers. Die moeten de volledige controle over hun gegevens hebben.’

Foto Facebook

Bron@Emerce.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.