Ga naar inhoud

Nieuwe techniek halveert omvang videostreams


tokoroko

Aanbevolen Berichten

Nieuwe techniek halveert omvang videostreams

48719415983_c68429bfef_k-430x400.jpg

Het wordt makkelijker om video’s in 4K, 8K en 360 graden te bekijken op mobieltjes en gewone tv’s. Kijkers hebben niet meer de allerdikste internetverbinding nodig voor videostreams die niet stotteren.

Dat komt voor het verschijnen van een nieuwe techniek om video te comprimeren voor digitaal vervoer en, daarna, op het ontvangende apparaat uit te pakken. Het Frauenhofer-instituut in Duitsland publiceert namelijk de specificaties van een nieuwe video codec: H.266, ook wel aangeduid met Versatile Video Coding (VVC).

De Duitse organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek in München ontwikkelde eerder vroeger ook al het bekende MP3-formaat, voor digitale muziek, en videocodecs H.264 en – verrassend – opvolger H.265. Die codeces draaien op zo’n tien miljard apparaten wereldwijd.

“De nieuwe standaard is vooral geschikt voor het streamen van 4K- of 8K-video’s op een plat tv-scherm. Het is geschikt voor alle typen bewegend beeld, van highres 360° videopanorama’s tot screensharing.”

Om de werking van de techniek begrijpelijk te maken, schetsen de onderzoekers: “Een 4K-video van negentig minuten is nu 10 GB in omvang kan later worden verkleind tot vijf gigabyte.”

Naar verwachting worden de eerste encodeer- en decodeersoftware komend najaar gepubliceerd.

Foto: Marco Verch (cc)

Bron@Emerce.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.