Ga naar inhoud

30.000 claims tegen Facebook vanwege privacyschendingen


tokoroko

Aanbevolen Berichten

30.000 claims tegen Facebook vanwege privacyschendingen

Facebook-4-430x400.jpg

Tegen het middaguur hadden Consumentenbond en Data Privacy Stichting (DPS) al 30.000 meldingen binnen voor een rechtszaak tegen Facebook. Facebook moet gebruikers in Nederland compenseren voor het schenden van hun privacy.

Beide partijen verwijten Facebook dat het jarenlang privégegevens van gebruikers en hun Facebookvrienden verzamelde en deze zonder toestemming aan derden leverde. Daarbij gaat het om gegevens als het geslacht, leeftijd en woonplaats, maar ook informatie over Facebookvrienden en het surfgedrag buiten het platform.

Ook werden Facebook-gebruikers volgens beide organisaties misleid: het platform beloofde ten onrechte dat het gebruik altijd gratis zou zijn, terwijl gebruikers in feite ‘betaalden’ met hun gegevens. Zo ‘verrijkte’ Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers.

Facebook heeft al meerdere boetes gekregen wegens privacyschending, onder meer van de Amerikaanse Federal Trade Commission wegens het dataschandaal rond marketingbedrijf Cambridge Analytica.

Een financiële compensatie wil overigens niet zeggen dat Facebook op dezelfde voet verder kan gaan, waarschuwt de Consumentenbond. ‘Er moet een einde komen aan dit soort privacyschendingen. En Facebook moet voortaan glashelder zijn in zijn communicatie naar gebruikers. Die moeten de volledige controle over hun gegevens hebben.’

De Consumentenbond al wel rekening gehouden met het enorme animo voor de actie, aangezien er veel Facebookgebruikers zijn in Nederland, zo’n 10 miljoen. Bij eerdere massaclaims zoals die tegen verhuursite Airbnb kreeg de Consumentenbond in 20.000 aanmeldingen.

In een reactie stelt Facebook: ‘Facebook neemt zijn verplichtingen aan zijn gebruikers heel serieus. We hebben ons volop ingezet om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de eisen van de AVG, waaronder het duidelijk maken van ons beleid en het eenvoudig terugvinden van onze privacy-instellingen. Ook hebben we input gevraagd van privacy-deskundigen en toezichthouders in heel Europa.’

Foto Facebook

Bron@Emerce.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Log in om te reageren

Je kunt een reactie achterlaten na het inloggenNu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.