Ga naar inhoud

Ziggo mag klanten beschermen tegen downloadboete


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Ziggo hoeft de NAW-gegevens van klanten die illegale films en series downloaden niet aan Dutch Filmworks (DFW) af te dragen. Dit heeft het Hooggerechtshof beslist.

Ziggo mag klanten beschermen tegen downloadboete
Foto Getty Images

Het is niet de eerste keer dat DFW een gerechtelijke nederlaag op dit punt moet incasseren. DWF wilde dat internetaanbieder Ziggo de naam-, adres-, en woonplaatsgegevens van klanten die films en series van de filmdistributeur illegaal hadden gedownload af zou staan. DFW had met speciale software de ip-adressen de illegale downloaders weten te achterhalen. Aan de hand daarvan kon worden bepaald bij welke aanbieder de downloader een internetabonnement had gekocht.

 

Inzamelen ip-adressen mag

De manier waar DFW heeft vergaard, is niet illegaal. Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf hiervoor enkele jaren geleden groen licht. Echter de vervolgstap om bij internetaanbieders als Ziggo, KPN en T-Mobile NAW-gegevens van klanten achter de vergaarde ip-adressen de persoonlijke gegevens gaat voor diverse rechtbanken – waaronder nu ook Hooggerechtshof – omwille van privacybescherming een stap te ver.

 

Boete

Ook onduidelijkheid over de hoogte van de boete speelt bij de laatste uitspraak een belangrijke rol. DFW wilde illegale downloaders een boete van rond de 150 euro laten betalen. Ziggo bracht in de rechtszaak aan dat het legaal kijken van de illegaal downloadde film drie euro via video on demand kost. De dvd is in de winkel voor 14 euro verkrijgbaar.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.