Ga naar inhoud

Getest in Totaal TV: de Nokia Streaming Box 8000 mediaspeler met Android TV


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Mediaspeler met potentie

Voor veel kijkers is de aanschaf van een mediaspeler aantrekkelijk, maar het grote aanbod maakt kiezen lastig. Ook Nokia kwam met een speler.
Mediaspeler met potentie

Een paar jaar geleden waren mediaspelers nog speelgoed voor echte nerds. Nu is het kleine boxje in veel huiskamers niet meer weg te denken. Dit is ook de fabrikanten niet ontgaan. Het aanbod is enorm, en die wildgroei zorgt bij de consument voor keuzestress. Een goede keuze maken is moeilijk, en goedkoop is vaak duurkoop.

 

Android

Bij veel Chinese mediaspelers wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze Android als platform gebruiken. Dit is ook wel zo, maar het gaat vaak om een Android-variant die primair voor de tablet en smartphone is gemaakt, dus niet voor een mediaspeler. Dit zorgt bijvoorbeeld voor niet goed functionerende apps, matige bediening, het ontbreken van bepaalde functies, en bij streamingdiensten een slechtere beeldkwaliteit.

 

Specificaties

Ons advies is dan ook om bij de aanschaf van een mediaspeler niet te kijken of deze rond, ovaal, vierkant, zwart, wit of glimmend is, maar te letten op het gebruikte platform en de technische specificaties. En dat is best een moeilijke opgave voor consumenten die niet in deze materie zitten en alleen maar ongestoord naar online- en streamingdiensten willen kijken.

 

Android TV OS

Een handige tip om te achterhalen welk kijkplatform een mediaspeler gebruikt, is te kijken naar aanwezigheid van de streamtechniek Chromecast. Als een mediaspeler dit ondersteunt, gebruikt hij het Android TV OS dat Google speciaal voor online mediaspelers en Smart TV internettelevisies heeft ontwikkeld. Bij nieuwere versies van dit platform wordt dit ook wel Google TV genoemd. Overigens betekent de vermelding van Google TV niet automatisch dat het om Android TV OS gaat. Verder kijken helpt een miskoop te voorkomen: controleer daarom altijd of er op de verpakking een term als 'Chromecast built in' staat.

 

Nokia

Dit keer testen we een mediaspeler waar inderdaad een dergelijke Chromecast-tekst op de doos staat: de Nokia Streaming Box 8000. Dat voelt wat vreemd, want de merknaam Nokia kennen we in Nederland toch vooral van de mobiele telefoons. Wie heeft bijvoorbeeld nog nooit de legendarische Nokia 3310 in de hand gehad? Het Oostenrijkse bedrijf Streamview heeft echter de rechten voor gebruik van de merknaam gekocht, en plakt deze op Smart TV's en online mediaspelers. In Nederland wordt de Nokia Streaming Box 8000 door Quantis op de markt gebracht.

 

Vierkant doosje

De Nokia Streaming Box 8000 is een klein vierkant zwart boxje met een breedte en diepte van 11 centimeter en een hoogte van net iets meer dan twee centimeter. De meeste aansluitingen vinden we op de achterkant. Dit zijn een 12 volt aansluitpunt waarvoor een losse stroomadapter wordt meegeleverd. Het aansluiten op een televisie gaat via HDMI. Audio kan zowel analoog met een 3,5mm jack uit de mediaspeler worden gehaald als digitaal optisch, bijvoorbeeld om de speler op een soundbar of geluidsinstallatie aan te sluiten. Natuurlijk is ook een netwerkaansluiting aanwezig. Een opvallende aansluiting is USB-C, deze zien we namelijk nog niet vaak op een mediaspeler. Een grote USB A-aansluiting vinden we op de rechterzijkant van de box. In de verpakking vinden we naast de box en stroomadapter verder de afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen en een HDMI-kabel van een goede kwaliteit.

 

Eerste installatie

Eigenlijk is het aansluiten van de Nokia Streaming Box 8000 kinderspel. Het heeft de voorkeur om de mediaspeler met een netwerkkabel op het huisnetwerk aan te sluiten. Mocht dit om welke reden dan ook niet mogelijk zijn, dan kan dit ook draadloos. De Streaming Box heeft namelijk ingebouwde wifi die zowel de 2,4 als 5GHz frequentieband ondersteunt. Het apparaat pikt ook zwakkere wifi-signalen op, maar dat heeft gevolgen voor de internetsnelheid en dus de functionaliteit. Bij een bekabelde aansluiting speelt dat probleem niet. Na het aansluiten van de stroom is de verdere installatie eenvoudig een kwestie van het doorlopen van de aanwijzingen die op het televisiescherm worden weergegeven. Voor installatie is een Google-account nodig. Mocht u dit nog niet hebben, dan is het aan te raden om dit gratis aan te maken voordat u de installatie begint.

 

Afstandsbediening

Bij de installatie moeten we de afstandsbediening gebruiken, en dat is voor een mediaspeler een zeer uitgebreid model. Omdat de Nokia Streaming Box 8000 Google Voice ondersteunt, is er in de afstandsbediening een microfoon ingebouwd. Hierdoor is de mediaspeler deels met spraak te bedienen. Op deze afstandsbediening vinden we ook knoppen die direct toegang geven tot enkele belangrijke streamingdiensten. Dit zijn Netflix, Amazon Prime Video en YouTube. Een vierde knop is aanwezig voor directe toegang tot de Google Play store. In deze store zijn meer dan 7.000 apps aanwezig waarmee we de mediaspeler zelf kunnen uitbreiden met diensten die voor ons interessant zijn. Ons advies is om alleen apps te downloaden die daadwerkelijk worden gebruikt. Anders wordt het beginscherm al snel onoverzichtelijk.

 

Welke apps?

De Nokia Streaming Box 8000 is niet alleen voor de Nederlandse markt gemaakt. Belangrijk om te weten is dat dit apparaat niet in China, maar in Amerika wordt gefabriceerd. Dit betekent dat de gebruikte onderdelen van een goede kwaliteit zijn dan bij de vaak wat goedkopere uit China afkomstige spelers. De Nederlandse gebruiker vindt alle belangrijke apps van streamingdiensten in de Google Store. Natuurlijk de drie diensten die een eigen knop op de afstandsbediening hebben gekregen, maar ook Disney+, Videoland, Amazon Prime Video, NLZIET, Pathé Thuis en de apps van distributeurs als Ziggo en Canal Digitaal zijn voor deze mediaspeler beschikbaar. Mocht de app van onze favoriete dienst toch niet aanwezig zijn, dan kunnen we deze natuurlijk altijd vanaf tablet of smartphone via Chromecast naar de Nokia Streaming Box 8000 streamen en op tv weergeven.

 

Onder de motorkap

De Nokia Streaming Box 8000 gebruikt op dit moment Android 10. De kans is groot dat zodra Google Android naar een nieuwe versie opwaardeert, deze ook op de Nokia Streaming Box 8000 beschikbaar komt. Binnen in de box is de Amlogic S905X3 chipset het technische hart. Als processor is hier de Cortex A55 met vier kernen aan gekoppeld. De grafische chip is de ARM Mali G31 MP2 en het geheugen bestaat uit 2GB DDR3 SDRAM en 8GB flash eMMC. Deze specificaties zijn voor de testers van Totaal TV bekend: ze zijn namelijk gelijk aan de enkele maanden geleden geteste Google TV Chromecast van Google zelf. Na verder onderzoek blijkt dat Nokia Streaming Box 8000 eigenlijk een Google TV Chromecast met een beetje extra is. Zo heeft de Streaming Box een ethernetpoort en USB-poorten. Via USB kan het opslaggeheugen worden uitgebreid, of een harde schijf worden aangesloten. Zo kunnen films niet alleen worden gestreamd binnen het huisnetwerk, maar ook zonder netwerkfunctie via de aangesloten harde schijf of USB-stick. Aan deze extra functionaliteit hangt wel een extra prijskaartje van twintig tot dertig euro.

 

4K

Met de Nokia Streaming Box 8000 kan 4K Ultra HD worden bekeken met zestig frames per seconde (60fps). Het apparaat kan natuurlijk ook op een (full) HD-televisie worden aangesloten. Sterker nog: een oude beeldbuistelevisie kan met deze mediaspeler 'smart' worden gemaakt dankzij de analoge jack A/V-aansluiting. De beeldkwaliteit die deze mediaspeler levert is van zeer goede kwaliteit. De ondersteunde beeldformaten zijn 4K, 1080p, 1080i, 720p, 576p, 576i, 480p en 480i. Helaas wordt Dolby Atmos geluid niet ondersteund en is Dolby Digital Plus het hoogst haalbare.

 

Conclusie

We zijn onder de indruk van de Nokia Streaming Box 8000. Het is een zeer volwassen mediaspeler met alle voordelen die Google TV/Android TV OS met zich meebrengt. In de testperiode betrapten we ons er op dat we het Tizen Smart TV-platform van onze Samsung televisie soms links lieten liggen en van deze mediaspeler gebruik bleven maken. Met andere woorden: dit is de ideale mediaspeler om nieuw leven te blazen in een oudere televisie, waarbij bijvoorbeeld enkele apps niet meer functioneren, of een televisie die helemaal geen online mogelijkheden biedt.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.