Ga naar inhoud

T-Mobile wil miljoen woningen op nieuw volledig open glasvezel aansluiten


vogelaar

Aanbevolen Berichten

T-Mobile gaat in Nederland in de komende jaren een miljoen woningen op een eigen glasvezelnetwerk aansluiten. Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt.

T-Mobile wil miljoen woningen op nieuw volledig open glasvezel aansluiten

T-Mobile wil na KPN NetwerkNL (KPN) de grootste glasvezelexploitant in Nederland worden. Om dit doel te realiseren is door T-Mobile eigenaar Deutsche Telekom (Deutsche Telekom Capital Partners) en investeerder KKR (KKR Infrastructuur) de joint venture Open Dutch Fiber opgericht. In de komende vijf jaar wil Open Dutch Fiber een miljoen woningen en bedrijven in stedelijke gebieden op een volledig open glasvezelnetwerk aansluiten. Om dit doel te realiseren is door de deelnemers een bedrag van minstens 700 miljoen euro ingelegd.

 

Twee investeerders

T-Mobile wordt de eerste huurder van het glasvezelnetwerk van Open Dutch Fiber. Ook andere marktpartijen krijgen de mogelijkheid om hun diensten via dit netwerk aan te gaan bieden. T-Mobile is op dit moment met een andere investeerder Primevest Capital Partnets bezig met de aanleg van glasvezelnetwerken in Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Deze werkzaamheden gaan gewoon door. De aanleg van glasvezel in samenwerking met Open Dutch Fiber begint na de zomer. Op dit moment zijn voorbereidingen al aan de gang.

 

Open netwerk

Open Dutch Fiber streeft ernaar om geïnteresseerde marktpartijen toegang tot een volledig open netwerk te geven. Het gaat hierbij een andere techniek dan KPN NetwerkNL gebruiken. KPN NetwerkNL gebruikt bij de nieuwe glasvezelnetwerken de PON-techniek. Dit levert diverse voordelen op waarvan kostenbesparing en milieuvriendelijkheid enige voorbeelden zijn. PON heeft als belangrijk nadeel dat serviceproviders de geleverde diensten altijd bij KPN dienen in te kopen. Open Dutch Fiber kiest voor een andere techniek, namelijk `AON. Dit maakt gebruik van ODF mogelijk. Hierdoor kunnen marktpartijen die van Open Dutch Fiber glasvezel gebruik gaan maken ervoor kiezen om eigen apparatuur – en dus eigen diensten – voor de levering van de diensten tv, internet en telefonie in te gaan zetten.

 

Ervaren leiding

Open Dutch Fiber wordt geleid door Jordi Nieuwenhuis en Uwe Nickl. Nieuwenhuis is in Nederland geen onbekende in de glasvezelsector. Hij was een van de oprichters van Reggefiber dat enkele jaren geleden volledig door KPN is ingelijfd. Nieuwenhuis en Nickl zijn geen onbekenden van elkaar. Zij gaven samen de leiding aan het bedrijf Deutsche Glasfaser, de Duitse variant van Reggefiber. Deutsche Glasfaser is inmiddels door KKR verkocht aan EQT. De Zweedse investeerder EQT is in Nederland eigenaar van Delta Fiber Nederland. Dit bedrijf is op dit moment na KPN de tweede speler op de markt van glasvezelexploitanten en is tevens eigenaar van de dienstenaanbieders Delta en Caiway.

 

Ziggo

Voor Ziggo betekent de komst van Open Dutch Fiber vooral in grote stedelijke gebieden een nieuwe vorm van concurrentie. Zeker omdat Open Dutch Fiber een volledig open netwerkstructuur nastreeft en serviceproviders met eigen apparatuur kunnen kiezen voor afwijkende diensten in vergelijk met andere bedrijven die van hetzelfde glasvezelnetwerk gebruik maken, wordt Ziggo mogelijk het vuur nog meer aan de schenen gelegd dan bij KPN NetwerkNL het geval is.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus er wordt een tweede glasvezelnet aangelegd naast de al bestaande.

Is het niet handiger om de vele regio's die nog geen glasvezel hebben te gaan bedienen?

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn idee piet, wij krijgen hier geen glas omdat het te duur is, en nu gaan ze de coax opwaarderen zodat we 200/20 krijgen.

Maar goed dat is al een stuk beter dan de 30/3 die we nu hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

5 uur geleden, Piet zei:

Dus er wordt een tweede glasvezelnet aangelegd naast de al bestaande.

Is het niet handiger om de vele regio's die nog geen glasvezel hebben te gaan bedienen?

 

Dat wordt in Spanje gedaan, de glasvezel is van Movistar en daar maken de andere providers ook gebruik van. Er zijn echter wel regios waar providers eigen glasvezel aanleggen maar helaas zijn daar de klachten hoog als het om betrouwbaarheid gaat, te veel storringen. Ik denk dat in Nederland de kosten te hoog zijn om glasvezel aan te leggen in buiten gebieden of relatief kleine gebieden. Beter is het om als providers onderling afspraken te maken en daarmee de klanten goed te bedienen. Nu lijkt het wel een oorlog die niet meer stopt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.