Ga naar inhoud

Canal Digitaal doet smartcard in de ban


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Canal Digitaal stopt in 2022 met ondersteuning van de smartcard bij satelliettelevisie. De details zijn nog onbekend maar zeker is dat op termijn kijken met smartcard niet meer mogelijk is.

Canal Digitaal doet smartcard in de ban
Foto Getty Images

Canal+ Luxembourg bevestigt aan Totaal TV dat uiteindelijk ergens in 2022 een wijziging in codering van tv- en radiozenders gaat plaatsvinden. Canal Digitaal is een merknaam van Canal+ Luxembourg in Nederland en biedt onder meer tv-diensten via satelliet, IPTV en OTT aan. Alleen bij het coderen van via satelliet uitgezonden zenders wordt deels een smartcard gebruikt. Eerder liet Canal Digitaal in een periodieke brief aan dealers weten dat in 2022 wordt gestopt met de ondersteuning van de smartcard.

 

Zwakste schakel

Canal Digitaal is niet de eerste distributeur van via de ether verspreide tv-zenders die stopt met ondersteuning van de smartcard. In Nederland deed KPN dit bijvoorbeeld al eerder bij Digitenne. Ook in andere Europese landen wordt de smartcard ingeruild voor een andere vorm van codering. Hierbij is een interne smartchip met codering de meest gangbare vervanging van de smartcard. Distributeurs worden door contentaanbieders de duimschroeven aangedraaid om betere beveiligde coderingstechnieken te gebruiken om het aangeboden content zo goed als mogelijk is tegen oneigenlijk gebruik te beschermen. Omdat de losse smartcard een zwakke schakel binnen de beveiliging van zenders is, willen contentaanbieders dat de smartcard liever vroeger dan later in de ban wordt gezet. Naast Canal Digitaal gebruikt bijvoorbeeld Ziggo deels een smartcard voor beveiliging van tv- en radiozenders. Het lijkt dan ook een kwestie van – mogelijk nog lange – tijd te zijn voordat ook Ziggo wijzigingen bij gebruik van smartcards gaat doorvoeren.

 

CI+

Als de smartcard verdwijnt dan lijkt bij Canal Digitaal de Viaccess CI+ module met geïntegreerde smartchip als vervanging naar voren geschoven te worden. Dit betekent in praktijk de eigen keuze van hardware – de zogenaamde vrije hardwarekeuze – intact blijft maar toch enigszins aan banden wordt gelegd. Zo dient de gebruikte satellietontvanger te beschikken over een CI-slot en wordt een eventuele interne kaartlezer onbruikbaar. Als gevolg hiervan heeft Totaal TV besloten om vanaf nu alleen nog satellietontvangers te testen die voorzien zijn van een CI-slot.

 

Wanneer stopt ondersteuning smartcard?

Het is nog onbekend wanneer in 2022 Canal Digitaal met het ondersteunen van de smartcard stopt. Naar het nu lijkt gebeurt dit pas in het tweede deel van 2022. Dit heeft onder meer te maken met de schaarste aan halfgeleider zoals chips. Hierdoor zijn ook CI+ modules moeilijker leverbaar. Bij voorgaande kaart- en coderingswissels waardeerde Canal Digitaal kosteloos de codering naar de nieuw gebruikte techniek om. Onlangs kondigde KPN aan dat het terughoudend is bij de levering van de 4K-bruikleendecoder Arris VIP 5202 die eveneens te kampen heeft met aanvoer problemen.

Bron: Totaal TV

  • Vind ik leuk 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

En een maand geleden nog melden dat Joyne klanten(en anderen) de oude CD smartcard kunnen heraktiveren, zullen ze blij mee zijn dat dit dan van hele korte duur is. Als mijn smartcard in de toekomst uitvalt zeg ik CD gewoon op want gaat niet meer investeren in die club.

  • Bedankt 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.