Ga naar inhoud

NPO 1 4K laat zien dat Nederland nog niet klaar is voor 4K


Penthe

Aanbevolen Berichten

NPO 1 4K laat zien dat Nederland nog niet klaar is voor 4K

 

Als een ding wel duidelijk is geworden in de afgelopen dagen dan is het dat er nog veel water door de Rijn moet stromen voordat Nederland klaar is voor 4K.

 

NPO 1 4K is het tijdelijke en experimentele kanaal dat door NPO tijdens het EK voetbal aan distributeurs wordt aangeboden. Dat het een experiment is, wordt bij een deel van de kijkers ook duidelijk op het beeldscherm zichtbaar. Zelfs diverse modellen duurdere 4K-televisies uit premium klasse kunnen het beeld in HDR/HLG niet goed weergeven. Inmiddels laat NPO aan Tweakers weten dat de kans bestaat dat de huidige problemen mogelijk niet voor het einde van het EK voetbal op 11 juli zijn opgelost.

 

Probleem

Want eigenlijk is helemaal nog niet bekend waar het probleem precies ligt. Ligt het in de uitzendstraat van NPO? Daar lijkt het in eerste instantie niet op. NPO geeft aan dat het signaal vanuit de eindregie goed lijkt te zijn. Dan kan het bijvoorbeeld ook nog in de distributie van het aanvoersignaal richting onder meer Ziggo, KPN en Canal Digitaal zitten. Of de daaropvolgende distributie van NPO 1 4K via de eigen netwerken van de distributeurs. En om het nog ingewikkelder te maken: het kan ook aan de settopbox (bruikleendecoder) van de distributeur liggen. Ziggo gebruikt Mediabox Next, KPN Arris VIP5202 en de iets oudere ZTE 8001. En alleen al tussen beide 4K-decoders zit al een klein verschil.

 

4K-televisie

Het lijkt erop dat het probleem mogelijk wordt veroorzaakt in de samenwerking (handshake) tussen 4K-decoder en 4K-televisie. Opvallend is namelijk dat bij distributeurs die NPO 1 4K direct via de interne tuner van een 4K-televisie het aantal klachten over slechte beeldkwaliteit (te donker en te flets) veel minder voorkomen. Dit is onder meer bij Canal Digitaal en Stichting Kabelnet Veendam (SKV) het geval. Bij SKV geeft men het aanvoersignaal overigens niet onbewerkt aan klanten door. De kleinere distributeur voegt namelijk zelf extra diensten als teletekst en ondertiteling aan NPO 1 4K toe waardoor dit 4K-kanaal gelijke mogelijkheden heeft als NPO 1 HD. Het is jammer dat Ziggo – die de mogelijkheid heeft om NPO 1 4K ook direct via de televisie aan te bieden – besloten heeft om 4K alleen aan gebruikers van Mediabox Next te leveren. In dat geval had beter onderzocht kunnen worden wat de rol van een settopbox is op de uiteindelijke beeldbeleving van kijkers.

 

Satelliet

Dat 4K in andere landen technisch enkele stappen vooruit loopt in vergelijk met Nederland is goed via de satelliet zichtbaar. De Turkse staatsomroep biedt het EK voetbal in perfecte beeldkwaliteit aan satellietkijkers in een groot deel van Europa en Azië aan. Gewoon ongecodeerd en dus geen enkel tv-abonnement noodzakelijk en dus ook voor de Nederlandse en Vlaamse satellietkijker beschikbaar. TRT 4K is in Nederland en Vlaanderen te ontvangen via de Turksat satelliet op 42 graden oost. De uitzendfrequentie is 10.980 GHz V – 12500 – 3/4 – DVB-S2 – 8PSK.

 

Bron: Totaal TV

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.