Ga naar inhoud

Keert losse smartcard terug bij Ziggo?


vogelaar

Aanbevolen Berichten

De Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat in de komende maanden voor enkele veranderingen zorgen.

Keert losse smartcard terug bij Ziggo?
Foto Getty Images

De beleidsregel verplicht namelijk niet alleen internetaanbieders om de eigen hardware van klanten in de vorm van internetmodems toe te staan. Op enkele distributeurs van tv-diensten dienen klanten meer beweegruimte te bieden om eigen hardware te gebruiken. In het geval van tv-diensten gaat het alleen om distributeurs die via de DVB-uitzendnormen DVB-C, DVB-T/T2 en DVB-S/S2 diensten aan klanten leveren. Distributeurs zoals KPN en T-Mobile die via koper en glasvezel vaste diensten aanbieden, dienen wel het gebruik van een door de klanten zelf gekozen internetmodem toe te staan maar hoeven eigen hardware bij gebruik van tv-diensten niet te ondersteunen. IPTV valt namelijk buiten de beleidsregel.

 

Ziggo

Oude Ziggo-klanten die in het verzorgingsgebied van het oude zelfstandige Ziggo wonen, kunnen bij gebruik van oudere abonnementsvorm op dit moment nog steeds een losse smartcard gebruiken om naar gecodeerd uitgezonden tv-programma’s te kijken. Ziggo verkoopt op dit moment echter geen losse smartcards meer. Ook het registreren van tot nu toe ongeregistreerde smartcards is officieel niet meer mogelijk. Maar aan deze situatie kan in 2022 door de nieuwe beleidsregel van ACM mogelijk verandering in komen.

 

Eigen hardware

Toezichthouder ACM bevestigt namelijk aan Totaal TV dat Ziggo klanten de mogelijkheid moet geven om een zelf gekochte CI+ module (hardware) te gebruiken. Omdat het kabelbedrijf op dit moment nog geen module met inwendige virtuele smartcard gebruikt, lijkt de terugkeer van de losse smartcard bij het kabelbedrijf niet te voorkomen. Dit temeer omdat Ziggo ook het gebruik van tv-decoders met ingebouwde kaartlezer – mits aan de coderingsnormen die het kabelbedrijf gebruikt voldoen – als vrije hardwarekeuze dient toe te staan. ACM-woordvoerder Gerrie Spaansen bevestigt aan Totaal TV dat vrije hardwarekeuze bij distributeurs die tv-diensten via DVB-uitzendnormen leveren – zoals Ziggo - geldt voor zowel settopboxen met ingebouwde CI+ module (CAM) als losse CI+ module. “Wel geldt het alleen voor CI+ modules die voldoen aan de specificaties die Ziggo hiervoor aangeeft”, voegt Spaansen hieraan toe. Ziggo moet fabrikanten van hardware de mogelijkheid geven om hardware te maken die voldoen aan de specificaties.

 

Huren

Ziggo biedt op dit moment een combinatie van CI+ module met smartcard via huurmodel aan. Dit betekent dat klanten een maandelijks bedrag dienen te betalen om via een tweede of derde televisie via CI+ module met smartcard te kijken. De eventuele terugkeer van de losse smartcard hoeft niets aan deze situatie te veranderen. Ziggo mag namelijk – ook na de invoering van de beleidsregel – de smartcard alleen als huurmodel aan klanten gaan aanbieden. KPN liet eerder deze week aan Totaal TV weten dat het begin 2022 voor Digitenne een CI+ module met geïntegreerde virtuele smartcard gaat introduceren dat bij het telecombedrijf als huurmodel beschikbaar komt.

 

Ziggo Sport

Eerder liet ACM al weten dat Ziggo met de huidige distributie het eigen 4K-kanaal Ziggo Sport 4K vanaf de invoering van de beleidsregel niet meer exclusief via Mediabox Next aan klanten mag leveren. Ziggo Sport 4K wordt in DVB-C via het kabelnetwerk van Ziggo naar klanten gedistribueerd. Distributie in DVB-C betekent dat Ziggo dit sportkanaal ook via CI+ module en/of smartcard aan alle klanten moet leveren. Dit is tegenstelling tot het Love Nature 4K. Dit kanaal wordt door Ziggo in IPTV-norm aan klanten geleverd. Hierdoor valt het buiten de beleidsregel en mag Ziggo dit kanaal alleen aan klanten leveren die Mediabox Next gebruiken.

 

Uitvoering

VodafoneZiggo laat via woordvoerder Maxim Linders desgevraagd weten dat op dit moment nog niets bekend is over mogelijke wijzigingen bij Ziggo. “Wij hebben kennisgenomen van de gepubliceerde Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten. Wij zijn deze aan het bestuderen en bereiden ons voor op de implementatie van de Beleidsregel.” De vrije hardwarekeuze van onder meer internetmodems, settopboxen en CI+ modules moet uiterlijk op 28 januari voor consumenten mogelijk zijn.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.