Ga naar inhoud

Zonnig weer veroorzaakt storing satelliet, Digitenne en radio


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Het zomerse weer kan dit weekend leiden tot storing van signalen. Het gaat om Digitenne en radio, maar ook satellietkijkers kunnen het signaal even kwijt raken.

Zonnig weer veroorzaakt storing satelliet, Digitenne en radio
Foto Getty Images

De storing valt het meeste op bij radio-ontvangst. Bijvoorbeeld bij het luisteren in de auto kan een Nederlandse zender plotseling worden ‘weggedrukt’ door een buitenlands kanaal. Dit is vooral het geval bij het luisteren van radiozenders via FM. Het zijn op dit moment vooral zenders uit Engeland en zuidelijk gelegen Europese landen die legale Nederlandse zenders wegdrukken. Als via het digitale radionetwerk DAB+ wordt geluisterd en men laat de radio automatisch naar nieuwe zenders zoeken, is het mogelijk dat er tijdelijk (meer) buitenlandse zenders beluisterd kunnen worden.

 

Digitenne

De weersomstandigheden kunnen ook voor kortstondige storingen voor kijkers en luisteraars met Digitenne van KPN. In Europa wordt voor DVB-T2 veelal hetzelfde frequentiespectrum gebruikt. Het is dus mogelijk dat zenders uitgestraald via buitenlandse zendmasten voor storing zorgen in Nederland. Deze storing uit zich vaak in geblokt of stilstaand beeld. Het volledig wegdrukken van Nederlandse zenders zoals bij FM kan gebeuren, komt bij DVB-T2 slecht sporadisch voor.

 

Inversie

De reden voor deze storingen is een temperatuurinversie in de atmosfeer. Bij hoge luchtdruk warmt de bovenlucht op. Vooral in de nacht, wanneer de aarde afkoelt of wanneer warme lucht zich boven de koele zee bevindt, ontstaat dan een inversielaag in de atmosfeer. Onder die laag worden radio- en tv-signalen gedwongen zich langs het aardoppervlak voort te bewegen. Zo reiken ze verder dan normaal, omdat door de kromming van de aarde etherzenders normaal gesproken niet over de horizon kunnen komen en het bereik begrensd is. Het gevolg is dat zenders uit omringende landen bij ons met mooi weer vaak te ontvangen zijn. Dit kan gepaard gaan met een gestoord signaal op Nederlandse radiozenders.

 

Satelliet

Bij satelliet heeft de storing een andere oorzaak, die wel weergerelateerd is. Met het huidige zomerse weer zijn onweersbuien met hevige regenval niet uitgesloten. De die regen hoeft niet noodzakelijk bij de satellietkijker thuis te vallen. Het satellietsignaal wordt op bepaalde punten in Europa naar de satelliet opgestraald. Voor Canal Digitaal gebeurt dit in Nederland en Luxemburg. Mocht bij het opstraalpunt (uplink) hevige regenval plaatsvinden, dan wordt het satellietsignaal van alle zenders die vanaf dit punt worden opgestraald voor alle kijkers binnen het verzorgingsgebied tijdelijk verstoord. Omdat providers zoals Ziggo en KPN – overigens een klein aantal – zenders voor verspreiding via het eigen netwerk van de satelliet afhalen, kan hierdoor ook de ontvangst van deze zenders bij meerdere tv-providers tijdelijk gestoord worden.

Bron:Totaal TV
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.