Ga naar inhoud

Vraag om lineaire kanalen Viaplay wordt groter


vogelaar

Aanbevolen Berichten

De roep om meer lineaire kanalen van Viaplay bij providers als Ziggo, KPN en T-Mobile wordt luider. Het Zweedse bedrijf blijft echter inzetten op streaming.

Vraag om lineaire kanalen Viaplay wordt groter
Foto Getty Images

Viaplay heeft op dit moment een lineair kanaal bij de providers Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway. Dit kanaal draagt de naam Viaplay Xtra en zendt alleen uit op zaterdag en zondag tijdens Formule 1-weekenden, waar dan live de race, kwalificatie en de derde vrije training te zien zijn. De overige tijd blijft dit kanaal zwart. Daarnaast is Viaplay Xtra niet voor iedere Viaplay-abonnee beschikbaar. Alleen als het abonnement via de betreffende provider is afgesloten kan de abonnee naar dit summiere lineaire aanbod kijken.

 

Meer lineair

Te weinig, vindt een groeiende groep Viaplay-abonnees. Op sociale media wordt de roep om uitbreiding van de programmering van het lineaire kanaal Viaplay Xtra luider. Ook wordt geopperd om meer lineaire kanalen bij providers beschikbaar te stellen. De programmering van Viaplay Xtra of de mogelijk meerdere kanalen kunnen volgens de klagende abonnees gevuld worden met live verslaggeving van darts en voetbal uit de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga. Ook zijn vanaf komend weekend iedere speelronde twaalf wedstrijden uit de hoogste klasse van het heren- en dameshockey live bij Viaplay te zien. Genoeg content om meerdere lineaire kanalen tijdens het weekend met live sport te vullen. De resterende uren kunnen worden gevuld met uitgestelde verslagen van wedstrijden die niet live uitgezonden konden worden.

 

Streaming

De kans dat Viaplay aan de wens van deze abonnees tegemoet komt is echter uitermate klein. Dit heeft meerdere redenen. De belangrijkste is natuurlijk dat Viaplay zich wereldwijd als streamingdienst wil profileren. Alleen in Scandinavische landen heeft Viaplay lineaire kanalen. Dit komt doordat de eigenaar al veel langere tijd in deze landen actief is; al ver voordat streamingdiensten op de markt kwamen. Hierdoor zijn er in landen als Zweden en Noorwegen meerdere lineaire kanalen – zelfs in 4K-beeldkwaliteit – die live sport waaronder Formule 1 en voetbal uitzenden. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Viaplay Group sinds kort eigenaar van een lineaire zender, Premier Sports. Viaplay kocht dit lineaire kanaal echter alleen vanwege de uitzendrechten van sportcompetities, zodat deze ook gebruikt kunnen worden voor de eigen streamingdienst die nog dit jaar in het Verenigd Koninkrijk op de markt komt.

 

Doorgiftevergoeding

Daarnaast is er echter nog een belangrijke financiële reden waarom Viaplay Group in Nederland niet staat te springen om lineaire kanalen in het aanbod op te nemen. Het huidige kanaal Viaplay Xtra met alleen Formule 1 blijft slechts tot het einde van het huidige raceseizoen beschikbaar. Structurele doorgifte van één of meer lineaire kanalen bij providers zou een totaal andere relatie met deze providers betekenen. Viaplay wordt in dat geval een betaalzender, vergelijkbaar met Ziggo Sport Totaal. En daarbij horen andere financiële vergoedingen. Een provider die een Ziggo Sport Totaal-abonnement verkoopt krijgt namelijk een percentage van het abonnementsbedrag als doorgiftevergoeding uitgekeerd. In het geval van Viaplay betekent dit dat niet het gehele abonnementsbedrag in de zakken van Viaplay Group verdwijnt, maar voor een aanzienlijk deel bij de providers belandt. Het gaat hierbij om percentages die kunnen oplopen tot wel dertig procent.

 

Consequenties

Ondersteuning van lineaire kanalen kan verschillende consequenties hebben, die voor Viaplay allemaal onaantrekkelijk zijn. In het ene geval zou het betekenen dat Viaplay Group minder inkomsten krijgt, wat moeilijk is omdat er al veel (te veel) geld voor uitzendrechten van sportcompetities is betaald. Een andere mogelijkheid is dat het Viaplay-abonnement enkele tientallen procenten duurder wordt. Zo'n prijsverhoging kan mogelijk oplopen tot wel vijf euro per maand.

Bron:Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.