Ga naar inhoud

Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’


vogelaar

Aanbevolen Berichten

De prijs van het internetabonnement kan tientallen euro's per maand goedkoper. Ziggo en KPN vormen een duopolie, en dat zorgt voor te hoge prijzen.

Ziggo en KPN houden prijs hoog: ‘Internet kan helft goedkoper’
Foto Getty Images

Internet is in Nederland bijna twee keer zo duur als in Italië. In Nederland kost een gigabit-internetabonnement via glasvezel €57,50 per maand. Telecom Italia levert een vergelijkbaar abonnement via een zelfde infrastructuur voor €29,90 per maand. Volgens telecomondernemer Taco Jelgersma komt dit door het duopolie die VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN hebben op de vaste markt in Nederland. Jelgersma doet deze en meer uitspraken in Het Financieele Dagblad. Overigens is van een duopolie in een groeiend aantal gebieden in Nederland geen sprake meer. Delta Fiber en Open Dutch Fiber willen binnen drie jaar gezamenlijk de grens van drie miljoen glasvezelaansluitingen overschrijden. Dit betekent dat vanaf dat moment voor bijna veertig procent van de woningen een andere netwerkkeuze mogelijk is dan alleen Ziggo of KPN.

 

Amsterdam

Taco Jelgersma is adviseur in de telecomsector. Daarnaast is hij medeoprichter van YouCa. Jelgersma probeert sinds 2008 met dit bedrijf vaste diensten via de kabel aan te bieden. Dat dit nog niet gelukt is, komt doordat de twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC hun kabelnetwerken hermetisch gesloten hielden. Ook nu de twee afzonderlijke kabelbedrijven zijn verenigd in het grote kabelbedrijf Ziggo houdt eigenaar VodafoneZiggo het kabelnetwerk dicht. Maar als het aan Jelgersma ligt niet lang meer. ACM moet vóór het einde van dit jaar een beslissing nemen in een procedure die YouCa is begonnen om in eerste instantie toegang te krijgen tot het Ziggo-netwerk in Amsterdam. Als de toezichthouder het aandurft om een nieuwe poging te wagen om het Ziggo-netwerk open te breken, dan heeft YouCa zichzelf als doel gesteld om 40 tot 50.000 abonnees bij Ziggo weg te snoepen. Ziggo heeft in Amsterdam op dit moment rond de 450.000 abonnees.

 

Concurrentie

Over de goedkeuring van ACM omtrent de vrijwillige prijsafspraken die KPN heeft gemaakt voor toegang tot hun glasvezelnetwerk is Jelgersma kritisch. Ondanks de lagere prijs voor de toegang en inkoop van tv en internet voor gebruikers van het KPN glasvezelnetwerk zijn de huidige prijzen in de visie van Jelgersma nog steeds te hoog. Zo hoog dat ze in de weg staan aan een gezonde concurrentie die kan leiden tot een lagere maandprijs voor tv en internet voor de consument. Jelgersma noemt de toegangsprijs die KPN vóór de nieuwe prijsafspraken hanteerde "superonredelijk", en de huidige "normaal onredelijk".

 

Goedkoper

Of YouCa in Amsterdam wel internet met een tientalen euro per maand goedkopere prijsstelling kan leveren, hangt van veel factoren af. Als eerste moet ACM natuurlijk een positief oordeel geven over de procedure die YouCa heeft ingezet. Als dit het geval is dan wacht vrijwel zeker een beroep op de uitspraak bij CBb. Ook moet bij een hoofdstedelijke openbraak van het kabelnetwerk de toegangsprijs worden vastgesteld. En dan is pas het punt bereikt van de prijsstelling van vaste diensten die YouCa gaat leveren. Maar het duurt nog jaren dat de prijs van het internetabonnement door concurrentie met de helft naar beneden kan en in de richting komt van de Italiaanse prijzen.

Bron: Totaal TV
Link naar reactie
Delen op andere sites

Italie doet het zelfde als Spanje Internet 30 euro plus 20 of meer lijn huur, dus kom je alsnog uit op 50 of meer euro per maand. Ze adverteren allemaal met die 30 euro tot je abonnement neemt en erachter komt dat er 20 euro of meer extra kosten zijn. En daar bovenop komen dan de andere extra kosten voor bijv. tv pakket en mobiele telefoons, vaste lijn. Wij betalen hier voor 300Mb UP/DOWN, 2 mobiele telefoons, 1 vaste lijn en een online tv pakket 75 euro per maand. En ja dat vinden wij niet goedkoop.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.