Ga naar inhoud

Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen


vogelaar

Aanbevolen Berichten

De concurrentie voor de twee grootste netwerkbeheerders van Nederland VodafoneZiggo (Ziggo) en KPN wordt de komende jaren groter.

Ziggo en KPN krijgen meer concurrentie: 3,5 miljoen dubbele glasvezelaansluitingen

De versnelde uitrol van glasvezel en de komst van meer glasvezelexploitanten zorgen ervoor dat er de komende jaren in veel meer woningen meerdere toegangspunten tot glasvezelnetwerken aanwezig zijn. Dit naast de toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo, dat in negen van de tien Nederlandse woningen aanwezig is. Dit betekent dat in miljoenen woningen de keuze ontstaat voor toegang tot drie netwerken die gigabit internet kunnen leveren.

 

Gigabit

Bij glasvezel gaat het om symmetrische internetsnelheid. Ziggo levert op dit moment alleen een gigabit downloadsnelheid, terwijl de uploadsnelheid op 50Mbps blijft steken. De komende maanden – en in ieder geval voor het einde van het jaar - rondt Ziggo echter de uitrol van het DOCSIS 3.1 netwerk af. Daarna is het wachten op de aankondiging dat de uploadsnelheid bij het kabelbedrijf wordt verhoogd. Achter de schermen lijkt Ziggo al met een uploadsnelheid van 150Mbps te testen. Dit blijkt uit een melding op het klant-helpt-klant community forum van Ziggo, waar deze snelheid tijdelijk werd gezien door een Ziggo-klant die het GIGA-abonnement bij het kabelbedrijf heeft afgesloten.

 

Dubbele aansluiting

Telecompaper berekende op basis van aankondigingen van KPN NetwerkNL, Delta Fiber en Open Dutch Fiber dat er in 2026 twaalf miljoen glasvezelaansluitingen zijn gerealiseerd. In Nederland zijn ongeveer 8,5 miljoen woningen en bedrijfspanden. Dit betekent dat in zeker 3,5 miljoen panden minimaal twee toegangspunten voor een glasvezelnetwerk in 2026 zijn.

 

Concurrentie

De toegang tot meerdere netwerken met gigabit internet zorgt voor een grotere concurrentie. Dit is al langere tijd het streven van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder verwacht dat de concurrentiedruk positieve gevolgen kan hebben voor de prijs die consumenten maandelijks moeten betalen voor de vaste diensten tv en internet.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de concurentie te groot word dan is ineens het bedrijf opgekocht of gaat fuseren, de consument wordt hier echt niet beter van en zal daar ook geen enkele cent besparen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.