Ga naar inhoud

WK voetbal niet in 4K maar wel met HDR bij diverse providers


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Diverse Nederlandse providers gaan wedstrijden van het WK voetbal 2022 dat over drie weken in Qatar begint in een betere beeldkwaliteit uitzenden. Niet in 4K, maar wel met HDR.

WK voetbal niet in 4K maar wel met HDR bij diverse providers
Foto Getty Images

NPO is met diverse providers overeengekomen dat het WK voetbal 2022 via een speciaal kanaal wordt aangeboden. Onder de providers bevinden zich naast de twee grootste providers Ziggo en KPN ook kleinere providers. Dit melden meerdere betrouwbare bronnen aan Totaal TV. De NPO heeft op eerder gestelde vragen nog geen inhoudelijke reactie gegeven. NPO en providers gaan naar verluidt in de komende dagen dit nieuws zelf wereldkundig maken.

 

Qatar

Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november. De finale wordt op zondag 18 december gespeeld. De meeste wedstrijden zijn via de NPO te zien in een beeldkwaliteit die 'UHDTV' wordt genoemd. Alleen bij de gelijktijdig gespeelde wedstrijden in de laatste speelronde van de groepsfase wordt er slechts één wedstrijd in UHDTV uitgezonden.

 

Geen 4K

Een zender en de provider mogen van de European Broadcast Union (EBU) een kanaal 'UHDTV' of 'UHD' noemen als de Full HD-beeldresolutie 1080p minimaal met beeldtechniek HDR wordt gecombineerd. UHDTV blijft hierdoor wel 2K en is zeker niet te vergelijken met 4K, waarbij meer beeldpixels worden gebruikt. Deze definitie wijkt dus af van wat er gewoonlijk door fabrikanten en winkels onder Ultra HD wordt verstaan. Het beeld van UHDTV is – ook mede afhankelijk van de gebruikte bandbreedte bij doorgifte – beter dan HD, maar biedt minder details en is van een mindere beeldkwaliteit dan 4K. Om naar UHDTV-zenders te kunnen kijken, is wel een voor 4K geschikte decoder of televisie nodig. In Nederland levert ESPN al enige tijd het hoofdkanaal in UHD aan diverse providers. De verwachting is dat alle providers die ESPN UHD aan klanten aanbieden tijdens het WK voetbal ook NPO UHD gaan aanbieden.

 

Beter beeld

NPO UHD gaat uitzenden in de Full HD beeldresolutie 1920x1080 met 50 frames per seconde, ook wel 1080p50 genoemd. Hieraan wordt HDR toegevoegd in combinatie met een luminance bit depth van 10 bits en color space ITU-R BT 2020. Hierdoor mag NPO het kanaal 'UHD' noemen. Om een goede beeldkwaliteit te realiseren wordt het aanvoersignaal door NPO met een vaste bandbreedte van 15,5Mbps in H.265 (HEVC) aan deelnemende providers geleverd. Bij het aanvoersignaal wordt zowel een MPEG2 als Dolby Digital 5.1 geluidskanaal geleverd.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.