Ga naar inhoud

Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?


vogelaar

Aanbevolen Berichten

NPO maakt op korte termijn bekend dat het WK voetbal 2022 in een betere beeldkwaliteit te bekijken is. Maar welke providers zijn hier klaar voor?

Welke providers kunnen WK voetbal in HDR aanbieden: Ziggo, KPN en wie nog meer?
Foto Getty Images

Het WK voetbal 2022 in Qatar wordt door NPO niet in 4K maar in 1080p50/HDR aan providers aangeboden. Dit maakte Totaal TV op basis van betrouwbare bronnen openbaar. De beeldkwaliteit 1080p in combinatie met HDR mag van de EBU de naam UHDTV of UHD dragen. Het door NPO aan providers aangeboden aanvoersignaal is technisch gelijk aan dat van ESPN UHD, dat inmiddels al meer dan een jaar voor providers beschikbaar is. Aan de hand hiervan is een inschatting te maken van welke providers het WK voetbal in een betere beeldkwaliteit via het tijdelijke kanaal NPO UHD aan abonnees gaan aanbieden.

 

Providers

Naast de twee grootste providers Ziggo en KPN leveren ook enkele kleinere providers ESPN UHD. Dit zijn volgens informatie van betaalzender ESPN SKV, Breedband Helmond, TriNed en Kabeltex. Omdat voor het bekijken van signalen in 1080p50/HDR een 4K tv-decoder nodig is kunnen niet alle providers NPO UHD aan hun klanten leveren. Abonnees van providers die een DVB-uitzendnorm gebruiken kunnen een UHD-kanaal ook direct via een 4K-televisie gebruiken.

 

Niet iedereen

Bij Ziggo is het de vraag of het kabelbedrijf NPO UHD in DVB-C of IPTV gaat aanbieden. Als het via DVB-C gebeurt, dan kunnen meer abonnees naar dit kanaal kijken. Kiest Ziggo voor IPTV, dan is het WK voetbal in beter beeld alleen weggelegd voor abonnees die een Mediabox Next of Next Mini gebruiken. Bij KPN kunnen alleen abonnees die een 4K-decoder gebruiken naar het tijdelijke kanaal kijken. Het is echter de vraag of echt alle gebruikers van een 4K-decoder dit kunnen zien. Bij KPN is ESPN UHD – ondanks dat het vergelijkbare ESPN 1 in het basispakket zit – alleen beschikbaar voor abonnees met het aanvullende 4K-abonnement van €2,50 per maand.

 

Afhakers

T-Mobile levert geen 4K-decoders in bruikleen aan abonnees. NPO UHD aanbieden lijkt hierdoor technisch een stap te ver te zijn. De Delta Fiber providers Delta en Caiway hebben aan een deel van de abonnees wel een voor 4K geschikte decoder geleverd. Beide providers hebben echter tot op heden nog geen enkele zender in 4K aangeboden. Het is dan ook twijfelachtig of het WK voetbal in 1080p50/HDR bij Delta en Caiway te zien is. Dit ook omdat ESPN UHD op dit moment nog niet aan abonnees met een ESPN Compleet-abonnement wordt geleverd. Net als T-Mobile levert Online.nl geen 4K-decoders in bruikleen. Youfone levert wel een 4K-decoder op basis van Android TV, maar biedt net als Delta en Caiway geen ESPN UHD of 4K aan.

 

Kanshebbers

Voor zowel satelliettelevisie van Canal Digitaal of DVB-T2 via Digitenne bestaat onduidelijkheid. Technisch zijn beide platformen klaar om NPO UHD door te geven. Bandbreedte is echter een mogelijk struikelblok voor de doorgifte. Canal Digitaal bood voorgaande voetbaltoernooien wel in 4K aan, maar deed dit met bandbreedte die door satellieteigenaar SES beschikbaar werd gesteld. Als Canal Digitaal tijdens het WK voetbal NPO UHD wil aanbieden aan abonnees met een satellietabonnement dan moet het tijdelijk extra bandbreedte huren of krijgen van SES. NPO kan zelf via de eigen DVB-T2 frequentie NPO UHD aanbieden, maar heeft onvoldoende bandbreedte om dit te doen met dezelfde bandbreedte (15,5Mbps) als het aanvoersignaal.

Bron: Totaal TV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.