Ga naar inhoud

Viaplay door arrogante houding in problemen in Nederland


Aanbevolen Berichten

Geplaatst

Viaplay lijkt door eigen schuld in Nederland in problemen te geraken. Het niet nakomen van beloften is hiervan een onderdeel. Maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen.

Viaplay door arrogante houding in problemen in Nederland
Foto Getty Images

Viaplay Group AB – de eigenaar van streamingdienst Viaplay – zit in zwaar weer. Het aandeel blijft al enige dagen stabiel rond de 17,50 euro (ongeveer 185 Zweedse Kronen). Dat is ongeveer dertig procent lager dan iets meer dan een week geleden toen het Zweedse mediabedrijf op 25 oktober de financiële cijfers over het derde kwartaal bekendmaakte. Als nog verder wordt teruggekeken dan lag de koers voor de Nederlandse marktintroductie een jaar geleden meer dan 250 procent hoger, namelijk rond de 500 Zweedse Kronen. Beleggers trekken nu hard aan de bel. De leiding moet op 10 november tijdens een investeerdersbijeenkomst met de billen bloot en moet uitleg geven waarom het bedrijf in de afgelopen drie maanden een verlies van omgerekend negen miljoen euro heeft geleden.

 

Smeulende brand

Of dit niet erg genoeg is, moet Viaplay in Nederland ook al langer ondergrond smeulende brandjes zien te blussen. Doet het bedrijf dit niet dan kan een grote uitslaande brand ontstaan. Op het eerste oog gaat het goed met Viaplay in Nederland. Het bedrijf zegt zelf dat het aantal abonnees tot over de miljoen is gestegen. Maar echt inhoudelijke cijfers over de Nederlandse markt geeft Viaplay niet. Het blijft summier bij de melding dat zowel in Nederland als Polen meer dan een miljoen mensen een abonnement kopen.

 

Gratis

Maar zo zullen sommigen zich afvragen, wat is een uitspraak van Viaplay nog waard? Want hetzelfde bedrijf beloofde in een persbericht bij het verwerven van de uitzendrechten van Formule 1 in mei 2021 dat zes races live en zonder het kopen van een abonnement voor iedere Nederlander beschikbaar zouden komen. Het tellen van de gratis races stopte bij één. En dat was een verplicht ‘moetje’ omdat anders de Nederlandse mediawet werd overtreden. De Dutch GP in Zandvoort was live op NPO 1 bij NOS te zien.

 

Reclame

De betrouwbaarheid kwam nog verder onder druk nadat een andere belofte ook niet na werd gekomen. In de media werd door de leiding van het Zweedse bedrijf bekendgemaakt dat vrije trainingen, kwalificaties en races van Formule 1 niet door reclame verstoord zouden worden. Bij studioprogramma’s rond Formule 1 werd wel de mogelijkheid open gehouden dat reclame zichtbaar zou zijn. Maar na de zomerstop zette Viaplay ook deze belofte bij het grof vuil langs de kant van alle Formule 1-circuits. Plots waren immers storende reclamebanners in beeld tijdens live beelden van Formule 1-onderdelen te zien. Eerst van CarGlass en later ook van Staatsloterij. Op zich begrijpelijk want Viaplay Group heeft ver boven de economisch acceptabele marktprijs betaald om de Nederlandse uitzendrechten van Formule 1 bij VodafoneZiggo (Ziggo Sport) weg te snoepen. Maar waarom dan het tegenovergestelde beloven?

 

Valse start

Voor het breken van deze beloften ging het echter al mis met Viaplay in Nederland. Vanaf het eerste moment dat Formule 1 via live streaming door het bedrijf aan abonnees werd aangeboden, regende het klachten over problemen bij het inloggen en een slechtere beeldervaring. Formule 1-fans waren op dit punt voorheen aardig verwend. Abonnees van Ziggo konden in 4K naar de snelle raceauto’s kijken. Bij alle overige aanbieders was Formule 1 in HD in goede bandbreedte geleverd te bekijken. Maar boven dit, het werd lineair aangeboden.

 

Lineair

Internetaanbieders voor aanvang van het huidige Formule 1-seizoen al bevreesd voor mogelijke problemen. Mede hierdoor beklonken Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway een overeenkomst met Viaplay Group. Nederlanders die via deze aanbieders een Viaplay-abonnement kopen, kunnen in ieder geval tot media november via een lineair kanaal op zaterdag en zondag tijdens Formule 1-weekenden alleen naar deze autosport kijken. Viaplay en deze providers zijn op dit moment in gesprek over de huidige samenwerking te verlengen. Totaal TV maakte eerder op basis van bronnen bekend dat met Viaplay wordt onderhandeld om het lineair kanaal Viaplay Xtra ook na het huidige Formule 1-seizoen aan te bieden. Mogelijk zelfs met uitbreiding van de programmering.

 

Robuust

Een verlenging van de beschikbaarheid van Viaplay Xtra lijkt voor alle betrokken partijen de beste uitkomst van onderhandelingen te zijn. Viaplay Group slaat zich op de borst met uitspraken dat hun netwerk het meest robuuste in de markt zou zijn. De praktijk is echter dat nog steeds dat een deel van de klanten die via streaming naar live sport kijken ondanks de door de eigenaar uitgesproken robuustheid van het netwerk klagen over problemen met connectie en beeldkwaliteit. Abonnees vragen zich ook openlijk af waarom Viaplay niet meerdere lineaire kanalen kan aanbieden om net als Ziggo Sport Totaal en ESPN sport direct via de decoder van tv-providers content in de huiskamer te leveren. Financiën is de belangrijkste reden waarom dit niet gebeurt. Nu betaalt Viaplay slechts een klein deel provisie aan providers die abonnementen wederverkopen. Bij het aanbieden van meerdere lineaire kanalen is de afdracht aan providers veel hoger en kan zelfs tot enkele tientallen procenten van de abonnementsprijs oplopen. Gelet op de soms torenhoge prijzen die Viaplay voor uitzendrechten heeft betaald, laat dit de in de ogen van beleggers toch al tegenvallende financiële resultaten nu meer tegenvallen.

 

Klantverlies

En hiermee komen we bij ondergronds smeulende brandjes terecht. Want hoeveel abonnees gaat Viaplay deze maand tijdelijk dan wel in het geheel verliezen als het Formule 1 seizoen 2022 eindigt? Er is namelijk een veel goedkoper alternatief in de vorm van F1 TV Pro beschikbaar voor huidige abonnees die alleen Formule 1 via Viaplay kijken. Dezelfde vraag wordt ook in februari actueel als eerste van de verkochte jaarabonnementen eindigen. Een ander brandje dat onder de grond smeult, is dat Viaplay zich weinig van kritiek van abonnees lijkt aan te trekken. Zo wordt nauwelijks of zelfs niet gereageerd op beeldklachten. En als er dan wel wordt gereageerd dan wordt de oorzaak in eerste instantie direct bij de abonnee zelf gelegd. Ook op vragen, opmerkingen en klachten over commentaar en analyses bij sportuitzendingen wordt niet of nauwelijks door de leiding van Viaplay Nederland gereageerd. Wat dan wel opmerkelijk is, analisten gaan in het openbaar een robbertje op sociale media vechten met klagende abonnees.

 

Arrogant

Het was vooraf al duidelijk dat Viaplay in Nederland een moeilijk begin zou hebben. Sportliefhebbers waren namelijk niet gewend om sport via livestreaming in de huiskamer geleverd te krijgen. In plaats van hen goed naar deze nieuwe vorm van het kijken van live sport te begeleiden, koos Viaplay ervoor om hen zelf en zonder noemenswaardige hulp deze nieuwe weg te laten bewandelen. Iets dat door een deel van de abonnees wordt gezien als een vorm van arrogantie. En juist arrogant gedrag kan een nieuwkomer op de Nederlandse markt niet veroorloven. Een vorm van arrogantie is tevens het niet reageren op vragen gesteld over onder meer bovenstaande onderwerpen gesteld door diverse media. Media zijn namelijk een belangrijke spreekbuis richting bestaande en potentiële abonnees. Nederlanders zijn een vrij nuchter volkje en haken dan al snel af. Zeker als er mogelijkheden zijn om zoals bij Formule 1 ook live te kunnen kijken via een andere legale mogelijkheid. Daarnaast zullen – zeker in deze tijden van hogere energieprijzen en inflatie – ook kijkers zijn die van de legale weg afgaan en de afslag naar de illegaliteit nemen. En ook dit kan voor klantverlies voor Viaplay en andere dure streamingdiensten gaan leiden.

Bron: Totaal TV

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.