Ga naar inhoud

Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Nederlanders bezuinigen door sterk gestegen kosten van energie en de dagelijkse boodschappen op terugkerende maandelijkse abonnementen, zoals televisie.

Bezuinigingswoede treft Ziggo en KPN: vraag illegale tv groeit
Foto Getty Images

Het kijken van tv- en videocontent wordt alsmaar duurder. Dit heeft vooral te maken met versnippering van content. Wie nu bijvoorbeeld toegang tot een volledig live sportaanbod wil hebben, betaalt – de prijs afhankelijk van de aanbieder – al snel meer veertig euro per maand. Wie daarnaast van films en series houdt, kan daar nog eens enkele tientallen euro bijtellen. Dit los van het standaard tv-abonnement en internetverbinding – die voor het kijken van streamingdiensten noodzakelijk is – dat ook nog eens snel 50 euro per maand of meer kost. Tv-kijken via providers als Ziggo, KPN, T-Mobile, Delta en Caiway inclusief de benodigde streamingdiensten komt hierdoor al snel op rond de honderd euro per maand uit.

 

Cordcutten

Het legale antwoord om te besparen op de hoge kosten voor het bekijken van tv- en videocontent is cordcutting. Dit betekent dat niet meer traditioneel lineair naar live tv-zenders wordt gekeken. Bij providers wordt alleen een internetabonnement gekocht. Voor het tv-gedeelte worden online streamingdiensten als NLZIET of Canal Digitaal OTT gebruikt. Wie ook op de maandelijks terugkerende – weliswaar goedkopere – kosten wil bezuinigen, kan bijvoorbeeld gratis via de ether – DVB-T2 dat ook wel Digitenne wordt genoemd – naar de drie belangrijkste tv-zenders van NPO en een regionaal zenderaanbod van minimaal twee zenders kijken. Een eventuele toevoeging kan ongecodeerde satellietontvangst zijn. Met een eenmalige investering van rond de 200 euro kan men zonder extra maandelijkse kosten kijken naar alle zenders van Duitse en Britse publieke omroepen, aangevuld met een internationaal zenderaanbod waaronder de belangrijkste nieuwszenders.

 

Illegaal

Maar met de legale vervanging van lineaire tv blijft de kijker verstoken van onder meer live sportcontent. Hierdoor groeit bij Nederlanders de interesse voor illegale IPTV-abonnementen. Voor soms minder dan 10 euro per maand kan met dit soort abonnementen naar alle in Nederland beschikbare zenders – inclusief premium film- en sportkanalen – worden gekeken. Ook de sportcontent via Viaplay, waaronder Formule 1 en Premier League voetbal, is bij een groot deel van deze illegale abonnementen inbegrepen. Er zijn natuurlijk ook vele nadelen. Het abonnement is illegaal en kan ieder moment uitvallen. Vooruitbetaald abonnementsgeld gaat dan in rook op. De servers van de illegale diensten worden bovendien beheerd door internetcriminelen. Inloggen zonder beveiligde verbinding (VPN) kan dus een beveiligingsrisico voor uw thuisnetwerk betekenen. En wellicht belangrijker: de beeldkwaliteit bij belangrijke en veel bekeken content – zoals live sport – kan slecht zijn en zelfs kan de verbinding helemaal wegvallen. Ook zijn er soms problemen bij het synchroon lopen van beeld en geluid. En vergeet niet dat gebruik van een illegale dienst een overtreding is die straf- en civiel rechtelijke gevolgen kan hebben.

 

Groei

Ondanks de vele haken, ogen en mogelijke financiële gevolgen is de vraag naar dergelijke illegale abonnementen gegroeid in de afgelopen maanden met hoge inflatie. Het aantal advertenties op internet via reclamebanners en advertenties op Marktplaats stijgt. Navraag bij enkele van hen leert dat in Nederland het animo om een dergelijk abonnement te kopen groeit.

Bron: Totaal TV
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ziet die advertenties met 5000+ zenders voor bijv. 120,- euro per jaar vaak voorbij komen. Veel wordt dat ook nog aangeboden tensamen met een Android box voor een ietwat hogere prijs. Meestal staat er bij dat je gratis een paar uur kunt testen en bij betaling je abonnement direct geaktiveerd wordt. Ik zelf heb dat nog nooit genomen en denk ook niet dat dat ooit zal gebeuren. Ik zie op Facebook in sommige groepen wel mensen voorbij komen die wel zo´n illegaal pakket hebben en dat strooien ze dan vrolijk publiek op de sociale media rond.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.