Ga naar inhoud

Glasvezel zet toekomst satelliettelevisie op het spel


vogelaar

Aanbevolen Berichten

Jarenlang was satelliettelevisie belangrijk. Maar door de komst van glasvezel is de kracht van dit medium aan het afbrokkelen. Zelfs zo erg dat de vraag rijst of er voor satelliettelevisie nog wel een echte toekomst is.

Glasvezel zet toekomst satelliettelevisie op het spel
Foto Getty Images

Eind vorige eeuw was satelliettelevisie in Nederland de enige manier om digitaal in de best beschikbare kwaliteit naar tv-zenders te kijken. Nu is dit totaal anders. De tijd dat satelliet werd gebruikt als aanvoersignaal voor doorgifte van zenders via kabel, DSL en ether is voorbij. Glasvezel heeft deze rol overgenomen. Maar glas wordt niet alleen gebruikt voor het aanvoersignaal van tv-zenders: ook steeds meer woningen en bedrijven is op dit moment een glasvezelaansluitpunt aanwezig, of gaat dat er binnenkort komen. Ook in de buitengebieden. Hierdoor behoort de noodzaak om een schotelantenne te plaatsen op de meeste adressen tot het verleden.

 

Voordelen

Het zijn vooral Delta Fiber en Glaspoort (KPN) die in buitengebieden en minder bevolkte gebieden zoals kleine dorpen glasvezelnetwerken aanleggen. Glasvezel heeft ten opzichte van satelliet voordelen. Als eerste natuurlijk de mogelijkheid tot gebruik van gigabit internet. Dit brengt extra mogelijkheden wat betreft tv-ontvangst met zich mee. KPN levert bijvoorbeeld een uitgebreid zenderaanbod inclusief 4K via het eigen tv-platform. Maar ook zonder een tv-platform van een traditionele lineaire aanbieder biedt glasvezel de mogelijkheid om via internet (OTT) naar tv- en videocontent te kijken. Live tv-zenders kunnen onder meer via NLZIET en Canal Digitaal bekeken worden. Voor films, series en sport zijn streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, SkyShowtime en Viaplay een uitkomst.

 

Canal Digitaal

Dat satelliettelevisie is vervallen tot een niche wordt duidelijk aan de strategie die Canal+ Luxembourg (M7 Group) met de Nederlandse aanbieder Canal Digitaal voert. Oorspronkelijk een satelliettelevisieaanbieder wordt Canal Digitaal stap voor stap omgevormd tot OTT- en IPTV-aanbieder. Het satellietproduct blijft nog wel bestaan, maar krijgt aanmerkelijk minder prioriteit. Nieuwe zenders worden niet altijd aan het satellietaanbod toegevoegd, niet alle belangrijke Nederlandse zenders zijn in HD-kwaliteit beschikbaar en van premium betaalzenders als ESPN en Ziggo Sport Totaal zijn niet alle kanalen beschikbaar. Canal Digitaal richt zich meer op het eigen OTT-abonnement, waarbij de kijker voor nog geen 15 euro per maand een zeer uitgebreid zenderaanbod inclusief alle kanalen van ESPN geleverd krijgt. Als IPTV-provider levert Canal Digitaal tv-diensten aan DSL- en glasvezelproviders als Online.nl en Freedom Internet.

 

Toekomst

De toekomst van satelliettelevisie moet dan ook gezocht worden in het ruime ongecodeerde aanbod van buitenlandse zenders. Dit aanbod is groot maar ook hierbij rijdt (glasvezel) internet de toekomst van satelliet-tv enigszins in de wielen. Zonder het plaatsen van een schotelantenne zijn veel zenders – al dan niet bij gebruik van een VPN-verbinding – gratis op de televisie te bekijken. En voor wie het niet zo nauw met regelgeving neemt, bestaat ook nog eens de mogelijkheid om voor enkele tientallen euro's per jaar een illegaal IPTV-abonnement te kopen. Dit brengt niet alleen het volledig ongecodeerde satellietaanbod in de huiskamer, maar ook de kanalen van alle grote Europese betaaltelevisieaanbieders, aangevuld met tv-kanalen uit andere delen van de wereld die in Nederland helemaal niet via de satelliet te ontvangen zijn.

 

Over de grens

Satelliettelevisie heeft niet alleen in Nederland zijn glans verloren. Ook in andere Europese landen is het belang van satelliettelevisie door de komst van glasvezel minder geworden. Zo neemt het gebruik van satelliettelevisie in Duitsland snel af. De Duitse satelliettelevisieaanbieder Sky Deutschland lijdt verlies en is door eigenaar Comcast in de verkoop gezet. Een soortgelijke ontwikkeling wordt ook in Italië zichtbaar. Ook hier runt Comcast onder de naam Sky een satellietproduct dat tegenvallend presteert nu ook in dit land glasvezel zijn weg in de grond weet te vinden. In het Verenigd Koninkrijk, waar met Sky UK het fundament van de Europese Sky-familie ligt, wordt door Comcast de prioriteit van satelliet naar IPTV verlegd.

 

Gevolgen

De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn in de markt goed zichtbaar. Bekende fabrikanten van satellietontvangers als VU+ die voorheen jaarlijks een reeks van nieuwe modellen op de markt brachten, brengen nu alleen nog sporadisch een nieuwe satellietontvanger op de winkelschappen. Ook zij verleggen hun aandacht naar online mediaspelers en IPTV-ontvangers. Zelfs cordcutters die traditionele lineaire tv bij bijvoorbeeld Ziggo, KPN of T-Mobile links laten liggen en via de satelliet naar ongecodeerde zenders willen kijken, kopen vaak geen satellietontvanger meer. In de vrijwel alle nieuwe 4K-televisies is namelijk standaard een satelliettuner aanwezig. Ook de activiteit op veel Europese satellietfora – waaronder het Nederlandse Sat4All – is in 2022 minder geworden. Ook bij veel van deze fora is een trend zichtbaar dat online tv, streamingdiensten, glasvezel en kabel meer aandacht krijgen om het forum in leven te houden.

Bron: Totaal TV
Link naar reactie
Delen op andere sites

In Spanje doen ze al 2 jaar geen schotelinstallatie meer als je glasvezel hebt, ze weigeren dat gewoon. Je wordt door de provider direct aan de internet streams vastgeplakt. Nu moet ik gelijk toegeven dat sinds ik TV kijk via glasvezel ik nog nooit een storing heb meegemaakt met de Spaanse zenders tenzij de stroom hier uitvalt. Het TV kijken via glasvezel in het algemeen bevalt hier zeer goed omdat de klachten minimaal zijn, vrijwel altijd zijn eventuele probleemjes altijd de fout van de aanbieder zelf. Een streaming TV provider ver over de grens is dan ook geen enkel probleem.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account of meld je aan om te reageren

Je moet lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer je voor een nieuw account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Heb je al een account? Meld je dan hier aan.

Nu Aanmelden
×
×
  • Nieuwe Aanmaken...

Belangrijke Informatie

Lees voordat je verder gaat onze Gebruikers Voorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies op uw apparaat geplaatst om te helpen deze website te verbeteren. Je kunt je cookie instellingen aanpassen, anders nemen we aan dat je het goed vindt dat we verder gaan.